Verkkopedagogiikka

Opetushenkilöstön kompetenssit ja tulevaisuuden oppimisverkostot

Epikuros (341-270) ajattelee, että kaikista asioista, joita viisaus meille suo elääksemme elämämme onnellisena, suurin on ystävyys. Hän jatkaa, ennenkuin syöt tai juot mitään, harkitse tarkkaan, kenen kanssa syöt tai juot, pikemminkin kuin mitä syötä tai juot. Aterioiminen ilman ystävää on leijonan tai suden elämää.

Epikuros kirjoittaa, ja vaikka viekottelu tapahtuu mainoksissa yhdistämällä huomaamatta tarpeettomat tavarat toisiinsa, unohtuneisiin tarpeisiimme. Hän antaa tästä seuraavanlaisia esimerkkejä.
- Vaikka ostammekin auton, Epikuroksen mukaan me etsimme vapautta.
- Ostamme ehkä pullollisen aperatiivia, mutta Epikuroksen mukaan kaipasimme ystävyyttä.
- Hankimme hienoja uimatarvikkeita, kun Epikuroksen mukaan mielenrauhan saavuttamiseksi olisimme tarvinneet ajattelua.

Epikuros toteaa, ylellinen ruoka ja juoma...ei säästä meitä ikävyyksiltä eikä tuo ruumiin terveyttä.

Aristoteles (384-322) sanoo ystävyydestä seuraavaa, kukaan ei haluaisi elää ilman ystäviä, vaikka hänellä olisi kaikki muu hyvä.

Aristoteles kirjoittaa, että on kolmenlaista ystävyyttä. Ystävyydellä hän tarkoittaa "philia", joka on perinteisesti käännetty "friendship", jolla on taas laajempi merkitys ja tarkoittaa sosiaalista vuorovaikutusta satunnaisista tapaamisista paikallisen kaupankassalla tai pubissa aina romanttisiin ja perheen ystävyyssuhteisiin.

Aristoteleen ystävyydet ovat seuraavat:
1. Ystävyys perustuu hyötyyn (esimerkiksi liikekumppanuudet)
2. Ystävyys perustuu nautintoon (esimerkiksi henkilöt, jotka hauskuttavat meitä hauskoilla/omituisilla jutuilla/tarinoilla)
3. Ystävyys perustuu molemminpuoliseen ihailuun.

Näistä kolmesta viimeinen on kaikkien tärkein. Se on kaikkein luotettavin.

Kirjoitus perustuu Itä-Karjalan Kansanopiston Ystävänpäiväjuhlassa 12.2.2010 pidettyyn esitykseen.Katselukerrat: 66

Kommentti

Sinun tulee olla Verkkopedagogiikka:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Verkkopedagogiikka

Kommentoinut Jari Sarja 24. lokakuu 2010 20:20
Kyl Alberoni osaa myös. Alberonin (1989, 10-11) mukaan ystävyys syntyy useista peräkkäisistä kohtaamista. Lisäksi se edellyttää molemminpuolisuutta toisin kuin esim. rakkaus, joka voi olla yksipuolista. Ystävyys alkaa kohtaamisesta, jolloin tunnemme henkilöä kohtaan voimakasta sympatiaa ja kiinnostusta. Kohtaaminen on aina odottamaton ja ilmestyksenomainen, emmekä kaikkien tuttaviemme kanssa koskaan koe sellaista. Ystävyys on sarja kohtaamisia, jotka liittyvät toisiinsa. Siksi meistä tuntuu, ettemme koskaan olisikaan erossa ystävästämme. Ystävä on siitä hyvä, että hän ymmärtää meitä aina. (Alberoni 1989, 22.)

Tuttavien tavatessa toisiaan he kyselevät tosiltaan ”mitä olet tehnyt”. Ystävät sen sijaan eivät kysy tosiltaan mitään pitkänkään eron jälkeen. Menneisyys ei kiinnosta heitä, vaan he alkavat puhua siitä mitä heillä on sydämellään juuri sillä hetkellä. Kumpikin on valmis uuteen ilman mitään esivalmisteluja. Sellaiset ihmiset, jotka sanovat ”nyt saat kertoa minulle kaiken” eivät ole todellisia ystäviä. Ystävä sen sijaan katsoo menneisyyttämme ja tulevaisuuttamme samasta näkökulmasta, koska hän samaistuu meihin. Ystävyyden aika on siis peräkkäisyyttä, mutta rakastuneitten aika on tiivistä. Rakastavaiset haluavat tietää kaiken toisen menneisyydestä. Lisäksi lyhyenkin eron jälkeen toinen haluaa heti tietää, mitä toinen on tehnyt. Toisaalta rakastumisen pyrkimyksenä onkin yhteensulautuminen. Ystävät eivät vastaavalla tavalla halua yhteensulautumista, koska se edellyttäisi ainakin toisen henkilön muuttumista. Ystävätkin puhuvat menneisyydestä, jos heillä on siihen tarve. Puhumme menneisyydestämme, kun meillä on tarve tulla ymmärretyksi. Joskus ystävä on tärkeä saattaja matkalla omaan menneisyyteemme, hän tukee meitä kohdatessamme menneisyytemme haamuja. (Alberoni 1989, 24-27.)

Pedagoginen täydennyskoulutus

Pedagogisen täydennyskoulutuksen Oppiminen ja opettaminen muuttuvissa ympäristöissä (OOMY) lukuvuoden 2011-2012 pääteemoina ovat verkko vaikuttamisen välineenä sekä koulun ja opettajuuden muuttuminen.

Osallistu yksittäisiin pajoihin tai suorita koulutuskokonaisuus (4-16 ov / 6-24 op), joka tukee kehittymistäsi työssäsi.

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää!

Lue lisää koulutusohjelmasta!


Blogiartikkelit

Belcanto laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:07

Inarti Gebhard : Belcanto laulunopetusta

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:00

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 22. elokuu 2018 kello 17:29

CICERO Learning -uutiskirje 6/2011 – joulukuu

Lähettänyt: Hannu Linturi, 5. tammikuu 2012 kello 07:57

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

Oppaita ja opastusta välineisiin Mediapajasta

Halutko syventää teknistä osaamistasi? Otavassa on valittavana monia oppimispolkuja sosiaalisen median tiedottajakurssista aina audiovisuaalisen alan ammattitutkintoon saakka. Käytännössä ilmoittaudut yhdelle kurssille mutta voit poimia sisältöjä tarpeittesi mukaan.

Tutustu Mediapajaan!

Muut pajat

Muut pajat

Verkkopedagogiikan foorumi

SOMETU

Mediakasvatus.tv

© 2020   Created by Jukka Tikkanen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot