Verkkopedagogiikka

Opetushenkilöstön kompetenssit ja tulevaisuuden oppimisverkostot

Myttikestit-sarjan kolmas osa 11.3.2011 Otavan Opistolla.

Maalikuun myyttipajassa Otavan Opistolla pohdittiin mitä on kohtalo ja miten myyttien kautta käsitellään (ihmisen) matkaa, joka yleisimmin vertautuu elämään. Teatteritaiteen tohtori Pia Houni kertoi mm. Odysseys-tarinasta, jossa aika perinteiseen tapaan miehet matkustavat maailmalla ja naiset odottavat kiltisti kotona.

Antiikin ajan ihmiselle myytit olivat tärkeä tapa selittää maailmaa ja pyrkiä hieman hallitsemaan sitä. Myyttien avulla ihmisten oli helpompi ymmärtää itseään, käsitellä vaikeita asioita ja myytit myös helpottivat päätöksentekoa – kohtalolle kun ei voi mitään. Kohtalo liittyy yleensä tragediaan, eikä mitään kovin hyvää ole odotettavissa, jos puhutaan jonkun ihmisen kohtalosta. Murhat ja onnettomat rakkaustarinat ovatkin tragedioiden ja myyttien perusaineistoa. Näiden samojen asioiden ja kohtaloiden äärellä ihminen ihminen kamppailee tänäkin päivänä, mikä todistaa siitä, että antiikin myyteissä on tavoittettu jotakin olennaista ihmisenä olemisen tuskasta ja ilosta. Pia Hounin luennon pääset katsomaan täältä.

Yhteisessä kalamalja-keskustelussa pohdittiin mm. myyttien oivallista soveltuvuutta oppimiseen esim. roolipelien avulla. Keskusteluja syvennettin vielä työpajaosuudessa, jossa esille nousi nykyajan renessanssi-ihmiset. Ikuisen matkan merkitys itseisarvona kyseenalaistettiin – olisiko tärkeämpää kuitenkin olisi substanssi ja kohde eikä matka? Keskustelut sivusivat myös työelämää ja Eris, eripuran jumalatar, nousi kiinnostuksen kohteeksi.

Iltaohjelmassa kohtaloa valotettiin vielä tarkastelemalla Orfeus-myyttiä ja käsiteltiin asiaa taiteen keinoin. Orfeus oli antiikin myyttinen hahmo, joka hurmasi lyyrallaan niin ihmiset kuin luonnon. Hän laskeutui jopa Manalaan hakemaan rakastettuaan Euridikea ja onnistui hurmaamaan soitollaan Manalan valtiaat. Orfeus ei kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta katsoa rakastettuaan matkalla pois Manalasta ja tämän heikkouden takia hän menetti Euridiken iäksi.

Mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Minna Pöllänen esittivät teemaan liittyvää musiikkia. Kuultiin mm. Schubertin sävellys Goethen runoon Ganymed, jossä Zeus viettelee nuoren Ganymedin, sekä Debyssun Flute de Pan.

Huhtikuussa myyttikesteissä 15.4. tutkitaan kirjailija Antti Kylliäisen johdolla Ihmistä kahden vastakkaisen voiman jännitteessä.

Toukokuussa 13.5. on vuorossa kestit, joissa voi kertoa itseä kiinnostavasta myytistä ja miten se elää tänä päivänä. Aiheita voi myös ehdottaa ja ainakin seuraavia teemoja tullaan käsittelemään:
Kelttimytologia
Eris
Hestia-hahmo

Katselukerrat: 25

Kommentti

Sinun tulee olla Verkkopedagogiikka:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Verkkopedagogiikka

Pedagoginen täydennyskoulutus

Pedagogisen täydennyskoulutuksen Oppiminen ja opettaminen muuttuvissa ympäristöissä (OOMY) lukuvuoden 2011-2012 pääteemoina ovat verkko vaikuttamisen välineenä sekä koulun ja opettajuuden muuttuminen.

Osallistu yksittäisiin pajoihin tai suorita koulutuskokonaisuus (4-16 ov / 6-24 op), joka tukee kehittymistäsi työssäsi.

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää!

Lue lisää koulutusohjelmasta!


Blogiartikkelit

Belcanto laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:07

Inarti Gebhard : Belcanto laulunopetusta

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:00

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 22. elokuu 2018 kello 17:29

CICERO Learning -uutiskirje 6/2011 – joulukuu

Lähettänyt: Hannu Linturi, 5. tammikuu 2012 kello 07:57

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

Oppaita ja opastusta välineisiin Mediapajasta

Halutko syventää teknistä osaamistasi? Otavassa on valittavana monia oppimispolkuja sosiaalisen median tiedottajakurssista aina audiovisuaalisen alan ammattitutkintoon saakka. Käytännössä ilmoittaudut yhdelle kurssille mutta voit poimia sisältöjä tarpeittesi mukaan.

Tutustu Mediapajaan!

Muut pajat

Muut pajat

Verkkopedagogiikan foorumi

SOMETU

Mediakasvatus.tv

© 2020   Created by Jukka Tikkanen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot