Verkkopedagogiikka

Opetushenkilöstön kompetenssit ja tulevaisuuden oppimisverkostot

Vaihtoehtopedagogiikat

Tiedot

Vaihtoehtopedagogiikat

Ryhmässä keskustelleaan vaihtoehtopedagogiikoista. Mikä on vaihtoehtopedagogiikoiden merkitys tässä ajassa?

Jäsenet: 22
Uusimmat tapahtumat: Maalis 12, 2011

Tietoa Effe Ry:n toiminnasta

Kasvatuksen vapauden eurooppalainen foorumi ry


Keväällä 1989 perustettiin Unkarissa European Forum for Freedom in Education (EFFE). Sen tarkoituksena on edistää kasvatuksen vapautta ja aloitteellisuutta, oppilaiden ja vanhempien oikeuksia, oppilaitosten itsehallintoa ja omaehtoista kehitystä sekä herättää kansalaisyhteiskunnassa keskustelua kasvatuskulttuurin kehittämisestä.

Lisätietoja

Keskustelufoorumi

Pajamuistiinpanoja 22.-23.1.2010

Lauantai 23.1.Juha Suoranta aloitti päivän siitä, mihin perjantaina jäätiin... http://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_Bruner"The Culture of…Jatka

Aloittaja: Jukka Tikkanen Tammi 23, 2010.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Vaihtoehtopedagogiikat:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Sanna Brauer 29. syyskuu 2010 10:30
Tervetuloa mukaan Otavan Opiston pajoihin. Vaihtoehtopedagogiikan teemat kulkevat vahvasti mukana kuukausittaisissa pajakoulutuksissa. Katso lisää Pajasivustolta.
Kommentoinut Päivi Kujamäki 5. maaliskuu 2010 23:10
Hei Suvi ja muut!
Maaliskuun ohjelma kuulostaisi todella houkuttelevalta, sillä Steiner-pedagogiikka on itselleni mieleisin vaihtoehtopedagogiikka. Samalle viikonlopulle vaan sattuu vuotuistapahtuma, jossa olen itse emäntänä, joten...Ehkä tapaamme vielä näissä tai muissa merkeissä joskun toiste.
Kommentoinut Suvi Hanste 3. maaliskuu 2010 20:01
Steinerpedagogiikan pajaohjelma on tarkentunut:

Kari Kallialan alustuksen otsikkona on: Muunneltava tila alkuopetuksessa - penkit korvaavat pulpetit.

Kari Kalliala on alustuksen lisäksi mukana myös perjantai-iltapäivän teemaryhmän pajassa (n. klo 15–16) eli silloin jatketaan penkkipedagogiikasta.

Muutoin ohjelmaluonnos on ennallaan. Lisätietoja Effen blogista: http://effefinland.wordpress.com/koulutukset/
Kommentoinut Suvi Hanste 15. helmikuu 2010 09:00
Maaliskuun pajassa on vuorossa steinerpedagoginen näkökulma, tässä alustava ohjelmaluonnos:

Lapsen tila

Maaliskuun vaihtoehtopedagogiikan työpajan teemana on lapsen fyysinen ja henkinen tila koulussa. Steinerpedagogiikassa molemmat näkökulmat tulevat esiin sekä koulupäivän suunnittelussa että tuntien sisällöissä. Esim. ekaluokkalaisten liikkumisen tarve on suuri: luokan liikkuvuutta lisää penkkipedagogiikka, jota steinerpedagogi Kari Kalliala esittelee perjantaina. Perjantai-iltapäivän ja lauantain työpajassa lähdetään keskustellen liikkeelle kurssilaisten esiin nostamista kysymyksistä teemaan liittyen. Työpajassa tarkastellaan pedagogisia kysymyksiä konkreettisesti kokeilemalla erilaisia tekniikoita, esimerkiksi märkämaalausta. Harjoitusten kautta lähestytään erilaisia lapsen tilaa määrittäviä kysymyksiä ja keskustellaan niistä. Aiheita ovat esim. temperamentit, rytmien ja liikkumisen merkitys ja muotopiirustus alkuopetuksessa.

Alustava ohjelmaluonnos:

Perjantai 19.3.
Yhteisen osuuden aikana alustus:
• Penkkipedagogiikka – steinerpedagogi, luokanopettaja Kari Kalliala
– alustus ja keskustelua
Klo 15–17 Vaihtoehtopedagogiikka-teemaryhmässä:
• Työpajatyöskentelyä – Kaisu Otsamo ja Irmeli Kanniainen Effestä

Lauantai 20.3.
Koko päivä klo 9–15 Vaihtoehtopedagogiikka-teemaryhmässä:
• Työpajatyöskentelyä – Kaisu Otsamo ja Irmeli Kanniainen Effestä. Aiheita:
– märkämaalaus
– temperamentit
– temperamenttirunot
– rytmi
– liikkuminen.
Kommentoinut Päivi Kujamäki 27. tammikuu 2010 20:26
Erittäin hyvä kommentti Minnalta! Juuri aika (tai se kuviteltu ajanpuute, kun pitäisi ehtiä opettaa sitä ja tätä...ja vielä sitä) on keskeisin kysymys. Aika olisi tosiaankin uskallettava käyttää siihen, millä todella on jotain merkitystä. Ehkä juuri vaihtoehtopedagogiikoissa pysähdytään miettimään, mitä ja miksi jotain tehdään.
Kommentoinut Minna Vähämäki 27. tammikuu 2010 09:56
Yksi asia, jota vähän viikonlopun pajakeskusteluissa sivuttiin, on vaihtoehdon tarve. Tällä hetkellä Suomi porskuttaa koulutuksen kärkimaana ja oma koulumme on jopa vientituote. Kaikki ei varmasti ole huonosti Suomen kouluissa, sillä se takaa kansainvälisesti vertailtuna melko tasa-arvoisen oppimisen ja kohtelun kaikille.
Mikä on vaihtoehtoisuuden merkitys ja miksi vaihtoehtoja kuitenkin tarvitaan?
Jos ajattelen itseäni ja sitä, miksi vaihtoehtoisuus kiinnostaa, löytyy syitä ainakin ajan ja kiireettömyyden arvostamisesta. Eli näen pysähtymisen asioiden äärelle arvona, joka ohittaa tehokkaan opsin mukaisten oppisisältöjen oppimisen. Mielestäni siinä on vissi totuus, että opsin oppisiällöt voidaan aika kivuttomasti oppia nopeastikin esim. nuoruusiällä. Koulun kasvatustehtävä ei siten voi nojata vain oppisisältöihin. Mikä asema oppisisällöillä on, onko se puolet vai jopa vähemmän, jos ajatellaan "tärkeysmäärää".

Oma kuopukseni käy Steinerkoulua. Jos olisin tiennyt, olisin laittanut kaikki lapseni aikoinaan steinerkouluun. Yksi esimerkki ajan käyttämisestä minusta tärkeään asiaan, jota steinerkoulussa toteutetaan ovat joka viikkoiset metsäretket. Lapset tekevät aina maanantaisin metsäretken, olipa sää mikä hyvänsä. Mielestäni mikään oppisisältö ei voi ajaa tämän asian edelle, liikkuminen luonnossa kaikkina vuodenaikoina, säännöllisesti - sellaista rutiinia ei enää myöhemmällä iällä ole kovin helppo sisäistää. Ja tämä on siis vain yksi esimerkki.
Eli yksi merkittävä asia, jonka takia vaihtoehtoja tarvitaan, on mielestäni kiireettömyys. Sen oppiminen, että asioiden äärelle pysähdytään vakavasti ja arvokkaasti - eikä vain suoriteta niitä äkkiä pois päiväjärjestyksestä.
 

Jäsenet (22)

 
 
 

Pedagoginen täydennyskoulutus

Pedagogisen täydennyskoulutuksen Oppiminen ja opettaminen muuttuvissa ympäristöissä (OOMY) lukuvuoden 2011-2012 pääteemoina ovat verkko vaikuttamisen välineenä sekä koulun ja opettajuuden muuttuminen.

Osallistu yksittäisiin pajoihin tai suorita koulutuskokonaisuus (4-16 ov / 6-24 op), joka tukee kehittymistäsi työssäsi.

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää!

Lue lisää koulutusohjelmasta!


Keskustelufoorumi

Pajamuistiinpanoja 22.-23.1.2010

Aloittaja: Jukka Tikkanen Tammi 23, 2010.

Blogiartikkelit

Belcanto laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:07

Inarti Gebhard : Belcanto laulunopetusta

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:00

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 22. elokuu 2018 kello 17:29

CICERO Learning -uutiskirje 6/2011 – joulukuu

Lähettänyt: Hannu Linturi, 5. tammikuu 2012 kello 07:57

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

Oppaita ja opastusta välineisiin Mediapajasta

Halutko syventää teknistä osaamistasi? Otavassa on valittavana monia oppimispolkuja sosiaalisen median tiedottajakurssista aina audiovisuaalisen alan ammattitutkintoon saakka. Käytännössä ilmoittaudut yhdelle kurssille mutta voit poimia sisältöjä tarpeittesi mukaan.

Tutustu Mediapajaan!

Muut pajat

Muut pajat

Verkkopedagogiikan foorumi

SOMETU

Mediakasvatus.tv

© 2020   Created by Jukka Tikkanen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot