Verkkopedagogiikka

Opetushenkilöstön kompetenssit ja tulevaisuuden oppimisverkostot

Jäin Heikki Pasasen luennon jälkeen pohtimaan ohjauksen monimerkityksellisyyttä - hyvä, että tuli selkeästi esille! Ohjausta korostetaan tällä hetkellä monella taholla ja se nähdään "lääkkeenä" melkein mihin tahansa (onneksi ei ihan), mutta mitä ohjaus lopulta on ja mistä keskustellaan, jää usein epäselväksi. Yhtä aikaa ja sekaisin voidaan puhua ohjauksen tavoitteista ja tehtävästä, ohjauksesta toimintana ja menettelytapoina tai ohjauksen teorioista ja taustaoletuksista. Yhteiskunnassa vallallaoleva yksityistyminen ja henkilökohtaistuminen lisää entisestään ohjauksen tarvetta ja laajentaa ohjaukseen osallistuvien määrää, mutta samalla se helposti vaikeuttaa ohjauksen ydintehtävän ymmärtämistä. Lopultakin, mihin ohjauksella pyritään, mikä on sen tavoite? Eikö sen määrittäminen ohjaa menettelytapoja, vastuunjakoa, käytännön ohjaustoimintaa?

Toiseksi mobiiliohjauksen käsitteen selkeyttäminen oli oikein hyvä ja tarpeellinen luento. Eihän se niin monimutkaista ole, kuin äkkiseltään olisi voinut tuntua? Uusien välineiden käyttöönotto on tarpeen, kunhan sen vaikutuksia mietitään niin ohjattavan kuin ohjaajan kannalta. Tätä Niinimäki toi myös hyvällä tavalla esille. Eli uudet tavat avaavat uusia ulottuvuuksia, mutta toisaalta voivat hämärtää työntekemisen tai kohtaamisen rajoja (24/7 elämä) tai vaikeuttaa ohjausta, esim. lukivaikeudesta kärsivän voi olla hankala kuvata lyhyestikään oppimistaan sanallisesti, mutta kasvokkain olisi helpompaa tunnistaa hänen tilanteensa. Toisaalta uusien välineiden käyttöönotto voi myönteisellä tavalla myös haastaa käyttäjät pohtimaan vaikkapa ohjaustilannetta ja samalla auttaa ilmiön piirteiden ymmärtämistä.

 

Pirjo Nissinen

 

Katselukerrat: 17

Pedagoginen täydennyskoulutus

Pedagogisen täydennyskoulutuksen Oppiminen ja opettaminen muuttuvissa ympäristöissä (OOMY) lukuvuoden 2011-2012 pääteemoina ovat verkko vaikuttamisen välineenä sekä koulun ja opettajuuden muuttuminen.

Osallistu yksittäisiin pajoihin tai suorita koulutuskokonaisuus (4-16 ov / 6-24 op), joka tukee kehittymistäsi työssäsi.

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää!

Lue lisää koulutusohjelmasta!


Keskustelufoorumi

Ohjauksen olemuksesta

Aloittaja: Pirjo Nissinen Huhti 18, 2011.

Monikulttuurisen opetuksen ja oppimisen haasteet

Aloittaja: Mauri Laakso Huhti 14, 2011.

Blogiartikkelit

Belcanto laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:07

Inarti Gebhard : Belcanto laulunopetusta

Lähettänyt: Inari Gebhard, 18. maaliskuu 2020 kello 15:00

Laulunopetusta Helsinki-Hyvinkää-Hämeenlinna

Lähettänyt: Inari Gebhard, 22. elokuu 2018 kello 17:29

CICERO Learning -uutiskirje 6/2011 – joulukuu

Lähettänyt: Hannu Linturi, 5. tammikuu 2012 kello 07:57

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

Oppaita ja opastusta välineisiin Mediapajasta

Halutko syventää teknistä osaamistasi? Otavassa on valittavana monia oppimispolkuja sosiaalisen median tiedottajakurssista aina audiovisuaalisen alan ammattitutkintoon saakka. Käytännössä ilmoittaudut yhdelle kurssille mutta voit poimia sisältöjä tarpeittesi mukaan.

Tutustu Mediapajaan!

Muut pajat

Muut pajat

Verkkopedagogiikan foorumi

SOMETU

Mediakasvatus.tv

© 2020   Created by Jukka Tikkanen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot